woensdag 11 oktober 2023

Heb jij al een opblaas surfplank

De afgelopen jaren zijn de opblaasbare SUP-boards een steeds grotere trend geworden. De technologie van de opblaasbare SUP-boards zijn nu ook naar het windsurfen gebracht. Dus niet gewoon een opblaasbaar familieboardje voor met de kinderen maar echte performance boards, die tegen een stootje kunnen. Meerdere merken hebben ondertussen een beginnersboard en een freerideboard wat makkelijker planeert. Maar de eerste wave- en speedboards zijn er ook al. Qua opbouw zijn momenteel twee varianten opblaasboards beschikbaar. Met een harde strip aan de onderzijde langs het planeervlak of zelfs een geheel hardplastic planeervlak. Beide kunnen planeren. Ondertussen zijn er verschillende merken met opblaasbare windsurfboards. Ook zijn er verschillen in boxtype en voetbanden.

De harde rail bij de RRD Airwind 
Hoe fijn zou dat zijn, standaard je surfboard in de auto. Wat je als een pakketje zo groot als een rugzak uit je achterbak trekt, op enkele minuten staalhard kan oppompen en knallen maar. RRD loopt voorop. Met een light-wind Freeride board (Airwind Freeride – 265 bij 80) en een speedboard (Airwind Speed – 50cm breed) lijken ze goed op weg om de evolutie in te gaan zetten. De Belgische surfer Alain de Gendt bewees in 2016 in Herkingen dat 70km/u haalbaar is met dit opblaasbare speedboard. Met dit zelfde board zijn de pro's trouwens ook de golven in Pozo op gegaan. Maar naast RRD hebben Starboard en I99 ook een prima plank. Goedkopere planken zoals die van STX zijn eigenlijk alleen geschikt voor beginnende surfers of voor spelevaren. De eerste keer planeren zal gaan, maar daarna zijn dit soort planken niet uitdagend voor intermediates of gevorderde surfers. 

Hieronder een overzicht van de in 2023 aanwezige opblaasbare windsurfboards 

RRD Airwind Freeride entry level Specs 295x85 220 liter 
 De Airwindsurf Evolution is het beste windsurfboard op instapniveau om mee te reizen. Als u er eenmaal op stapt, zult u verrast zijn door de stabiliteit, de wendbaarheid in alle richtingen en het gevoel van glijden. De brede opzet maakt het het meest comfortabel om op te leren en ongelooflijk toegankelijk voor iedereen die zich wil verbeteren. 

RRD Airwind Freeride Specs 150 liter 260x80 cm breed met tuttlebox. Comfortabel om te rijden en gemakkelijk te dragen in een rugzak fantastische boards om plezier te hebben met je familie en vrienden 

Van dit board heb ik een test van windsurfmagazine UK online gevonden. We kregen de kans om RRD's Airwindsurf Freeride board en rig combo uit te proberen onder een breed scala aan omstandigheden. Zelfs bij behoorlijk winderig weer (25+ knopen) was het hele pakket gemakkelijk te hanteren en samen te stellen. Die prachtige vinbox maakte het gemakkelijk om het board vast te zetten en prachtig te volgen. Tegen de wind in was geen probleem en het zeil van 7,0 m2 reageerde redelijk goed op windstoten en richtingsveranderingen - halve wind of aan de wind was efficiënt en bevredigend. De aard van de RRD Airwindsurf Freeride is, omdat het een met lucht gevuld board is, een gedempte rit die gemakkelijk aanvoelt. 

Manoeuvres Het maken van een paar voorzichtige overstags leverde goede resultaten op. Bij windSUP-en kan het feit dat opblaasbare artikelen 'springerig' zijn, zenuwslopend zijn voor degenen die nog geen grip hebben op de basisprincipes van windsurfen. Het opblaasboard van RRD daarentegen geeft lang niet zoveel ‘speling’, waardoor rijders een efficiëntere bocht tegen de wind in kunnen maken. Voorzichtigheid is echter geboden bij het dichttrekken van het zeil na de draai voor de nieuwe koers. Er zit veel voorwaartse grunt in het zeil en als de rijders geen dynamische, lage uitgangspositie aannemen, dan kan het tuig uit je handen getrokken worden. Gypen – tenminste met planeersnelheid – moet met subtiliteit worden benaderd. Het heeft geen zin om op de rail te stampen en de RRD rond te draaien. Omdat de harde rubber strip slechts een strook is die langs de onderkant loopt, is er niets dat in het water kan bijten als het recht voorover ligt. In plaats daarvan zullen de rijders moeten afremmen, waarbij ze het board vlak moeten houden en het board slechts lichtjes met de voeten moeten sturen tijdens het laatste deel van de bocht. In feite is dit eigenlijk een goede manier om een planerende exit te garanderen – wat zeker haalbaar is – zoals competente carve-gybers zullen weten. 

Laatste gedachten 
Is het waarschijnlijk dat we in de toekomst opblaasbare, surfboards zullen zien opduiken op Britse stranden? Ja! Wij denken van wel. Voor velen is een windsurfuitrusting omslachtig, omdat er ruimte nodig is voor opslag en transport om uitrusting en surfers naar het water te krijgen. Met RRD's Airwindsurf Freeride opblaasbare windsurfplank en compacte 7, 0 m-tuig zijn deze problemen vrijwel voorbij. 

Airwindsurf freeride wave Specs 250x60 met. you 95 liter Het opblaasbare board van RRD is een echt freeride/waveboard van 95 liter met uitstekende rails De Airwindsurf freeride wave is meer dan een gewoon opblaasbare surfplank en zorgt voor zorgen vrij planeren en manoeuvreren. 

Starboard Airplane Opblaasbaar Windsurfboard 2023 De Airplane is dé opblaasbare windsurfer van Starboard. Het board kan opgepompt worden tot 18 PSI waardoor hij super stijf en stevig is. De Airplane wordt geleverd met voetbanden en een speciale mastvoet, waardoor hij bijna niet onder doet voor een gewone surfplank. Het Starboard-invention team creëerde een planerende opblaasbare windsurfplank. Een gepatenteerde 3D-rand van elastomeer-samengestelde rail loopt langs de rails van het board, waardoor een harde rand ontstaat die zorgt voor koersvastheid en hogere snelheid, maar die toch vouwt en oprolt. Ze hebben de Rail Edge verbeterd om de grip tijdens het gijpen te verbeteren. 

Starboard Airplane 242 Specs 201 liter 242x72 cm breed Dit opblaasbare Freerideboard heeft een optie voor een middenvin. Dit compacte ontwerp, maakt op reis gerichte windsurfprestaties werkelijkheid. De 242 modellen zijn veelzijdige freeride boards die zich richten op een gemiddeld tot gevorderd windsurfniveau. Geschikt voor zowel snelle progressie als ervaren rijders. De 242 is een sportief shortboard - dat zich richt op meer prestatiegerichte windsurfers of lichtgewicht surfers (kinderen onder de 50 kilo) om te leren windsurfen (bij gebruik van het middenvinsysteem). De Double Rail Edge maximaliseert de vrijgave bij het planeren en de grip bij manoeuvres en planerende/carving-gijpen. De bijgevoegde Tuttle Fin-box is permanent in de romp gelijmd, terwijl de middenvin en de vinbox een verwijderbaar systeem hebben, beide ontworpen om de prestaties van de romp te maximaliseren. Er is een nieuw dekplaatsysteem toegevoegd dat de verwijderbare mastvoetbevestiging van eerdere versies vervangt. Starboard Airplane 255 229 liter 255x78 cm breed evt met centerfin 290: 290 liter 290x90 cm breed De Starboard airplane 290×90 cm daggerboard is een opblaasbare surfplank voor herintreders en beginnende surfers die een board willen met veel mogelijkheden. Richtprijs €1249 

I99 DUO WIND V2 Series €1549 Hard planeervlak De nieuwe DUO WIND V2-serie is een echte revolutionaire innovatie, die perfect past bij de ideale prestaties die nodig zijn om het board stijver te maken voor eerdere acceleratie en planeren, controle bij hoge snelheden en carven tijdens snelle gijpen en bochten... "net als een normaal board". Afwijkend tov de andere modellen is een volledig hard planeervlak. Alle voetbanden en vinboxen zijn uniform geïntegreerd in het glasvezelgedeelte, …“net als een normaal board”. Alle DUO WIND V2-series zijn opgeborgen in een trolleytas die als rugzak kan worden gedragen of op wielen kan worden getrokken... "meerwaarde vergeleken met een normaal board". Het formaat van de tas betreft 130 x 30 x 15 cm Ze hebben twee modellen van 129 en 140 liter. Specs 129: 229x76 cm Specs 140: 259x78 cm Maat van de tas : 130 x 80 x 15 cm. 








  STX Inflatable Windsurf Board 2023 De STX Inflatable Windsurf, het perfecte board voor een beginner tot je kunt planeren. Leer windsurfen en planeren op hetzelfde board. Het board heeft twee vinnen en achter en optie voor een extra vin in het midden om makkelijker tegen de wind in te varen en extra stabiliteit voor beginnende surfers. Verder heeft het board harde randen wat het keren makkelijker maakt! Dit board zal voor de gemiddelde surfer te veel flexen als je harder wild gaan, maar betreft een goedkope optie voor de starter. €699,95


De foto's in deze blog zijn afkomstig van de respectievelijke websites van I99, RRD, Starboard en STX

donderdag 7 september 2023

Windsurfen vs. wingfoilen

Wat je kunt verwachten bij de overgang

Bron:wingfoiltips.com

Dit keer geen blog van mij, maar van een gastschrijver die het wingfoilen wil promoten.

Windsurfen en wingfoilen zijn op veel vlakken vergelijkbaar. Zo krijg je van beide sporten een enorme kick en een gevoel dat je van weinig andere sporten ervaart. Waar windsurf al tientallen jaren bekend staat als gevestigde watersport, is wingfoilen nog heel jong.

 Beide sporten bieden avontuur op het water, maar ze hebben hun eigen unieke eigenschappen en charmes. In dit artikel gaan we de verschillen tussen windsurfen en wingfoilen verkennen en ontdekken wat je kunt verwachten als je de overstap maakt.

 De essentie van de sport

Bij windsurfen is je doel om de plank in plané te brengen en snelheid op te bouwen. Die snelheid kan hoog oplopen, je scheert zo met 40-50 kilometer per uur over het water. Goede windsurfers halen makkelijk hogere snelheden. Daarnaast kan je doel zijn om te stunten, natuurlijk.

Bij wingfoilen gaat het erom dat je de plank in plané brengt en dan zo snel mogelijk uit het water krijgt, zodat hij gaat foilen. Foilen betekent dat je vaart op de vleugel die je onder water hebt, terwijl je wingfoilboard boven het water zweeft. Daardoor krijg je het gevoel dat je vliegt boven het water. Dat is een hele andere strategie en beleving. De snelheid ligt over het algemeen wat lager, beginnende wingfoilers vliegen met een snelheid van rond de 18-20 kilometer per uur. Goede wingfoilers gaan rond de 40, profs halen 60. Maar door je hoogte boven het water is de kick minstens even groot.

Vaardigheden en techniek

 Beide sporten vereisen vaardigheden en technieken, maar ze verschillen in de benadering.

Bij windsurfen moet je leren hoe je het zeil op de juiste manier kunt draaien en kantelen om snelheid te maken en te sturen. Balans is essentieel, en je moet ook leren hoe je de wind kunt gebruiken om controle te houden over het board. Zodra je kunt, haak je in in de trapeze en ga je lekker achteruit hangen.

Wingfoilen vereist totaal andere vaardigheden. Je moet leren hoe je de vleugel vasthoudt en ermee manoeuvreert om te versnellen en te sturen. Balanceren op het board is anders dan bij windsurfen, omdat je niet op het zeil leunt. Je moet juist niet achterover leunen, maar in het midden van de plank blijven zodra je snelheid maakt. Je leunt eigenlijk alleen achterover als je wilt oploeven. Veel windsurfers zijn echt een paar sessies bezig om die reflex van achterover leunen af te leren als ze gaan wingfoilen. Lees op https://wingfoiltips.com/tutorials/wingfoil-how-to-take-off/ meer over hoe je op de foil komt.

 Snelheid en Sensatie

 Beide sporten bieden opwinding, maar op verschillende manieren.

 Windsurfen kan behoorlijk snel zijn, vooral als de wind goed staat. Het gevoel van de wind in je zeil en de snelheid van het board kunnen behoorlijk opwindend zijn. Je knalt over het water en als het choppy is, voel je elke golf.

Wingfoilen staat bekend om zijn soepele en vloeiende rit. Het zweven boven het water en het gevoel van vrijheid zijn uniek voor deze sport. Hoewel het niet per sé extreem snel is, biedt het een geweldige sensatie van glijden over het water.

Angle of attack

Één van de grote verschillen tussen windsurfen en wingfoilen, is dat je bij wingfoilen een veel grotere angle of attack hebt. Met windsurfen probeer je over het algemeen redelijk scherp aan de wind te varen, om geen hoogte te verliezen.

Bij wingfoilen gaat het, bijna letterlijk, alle kanten op. Je kunt - dankzij de foil - met veel minder moeite hoogte varen en daardoor echt scherp oploeven. Met een slag of 3 kun je gemakkelijk 500 meter hoger uitkomen dan waar je vandaan vertrok. Bovendien kun je heel ruim op de wind varen, waarbij het is alsof je moeiteloos over de golven zweeft.

Als je eenmaal hebt geleerd om de wind te combineren met het foilen op de golven, is er bijna een grenzeloos pallet aan koersen dat je kunt varen.

Voordelen van Wingfoilen

Als je overweegt om over te stappen van windsurfen naar wingfoilen, zijn er enkele voordelen om te overwegen.

        Wingfoilen kan worden beoefend in lichtere windomstandigheden dan windsurfen. Dit betekent dat je meer mogelijkheden hebt om op het water te zijn. Met een goede set kun je bij 12 knopen stabiele wind prima wingfoilen.

       De uitrusting voor wingfoilen is meestal compacter en gemakkelijker te vervoeren dan windsurfuitrusting. Dit maakt het handiger voor reizen. Voor meer tips over reizen met je wingfoil equipment kijk je op https://wingfoiltips.com/equipment/travel-tips-with-wingfoil-equipment/

       Met wingfoilen heb je minder onderdelen om je zorgen over te maken. Geen masten, geen zeilen, gewoon een board, de foil en een vleugel.

       Wingfoil kost (als je het eenmaal hebt geleerd) minder moeite dan windsurf, en is daardoor langer vol te houden. Het is een goede work-out maar minder zwaar voor je lichaam.

Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en een frisse wind in je watersportervaring wilt brengen, is wingfoilen zeker het overwegen waard.

Meer informatie over wingfoilen vind je op https://wingfoiltips.com/wing-foil-guide/

 Geschreven door Otto van www.wingfoiltips.com.

Bron: Wingfoiltips.com




 



woensdag 27 januari 2021

Watersport is booming

Het wordt druk op het water...

In deze rare tijden met corona, zoeken we toch mogelijkheden om actief buiten bezig te zijn. Op sommige spots is het drukker dan anders. Ook maakt de surfsport een ware revival mee met allemaal spin-offs van nieuwe watersporten.

Foil windsurfen en Wingsurfen zie je steeds vaker. Maar ook  Wingsuppen, Foilsurfen en Foilkiten zorgen voor meer waterpret. Ook komen er meer hybride boards op de markt voor (wind)surfen en foilen. Alhoewel ik zelf niet kan beoordelen of een hybride board net zo goed is als twee gespecialiseerde boards voor de diverse watersporten. Ik moet wel zeggen dat de  opblaasbare boards die je als een sup in een rugzak kunt vervoeren en waar je mee kunt suppen of windsurfen veel belovend zijn. De opblaasbare boards met een hardplastic planneer vlak doen niet echt onder van de echte freeride windsurfboards.

Foilsurfen / SUP foilen

Vanaf 2017 kwam deze watersport opzetten. Surffoil / Foilsurfen geeft een ongelofelijke sensatie! Golfritten worden plotseling 10 keer zo land dan je gewend bent. Terwijl het gevoel nog veel intenser is. Gewoon hier op de Noordzee. Het is moeilijker dan normaal golfsurfen, je vliegt over het water, en hebt er daadwerkelijk ook echt een extra dimensie bij om te controleren. Vooral het moment dat je op springt is lastig. Het is in het begin zeker even doorzetten. Maar opeens zul je hem doorhebben en ó wat is dat dik!


De foil is de vin die onder het board is gemonteerd. Deze foil zorgt ervoor dat het board uit het water komt. Zeker in het begin kun je het beste beginnen met een board met veel volume. Je wilt het volume zoveel mogelijk direct onder je voeten hebben. Een breed en dik board. Hoe compacter het board, hoe fijner als je uit het water omhoog komt. Echter, hoe compacter het board hoe lastiger het is om begin snelheid te maken met peddelen. Ben je nieuw met Surffoilen kies dan niet voor een te kort board. Maar je wilt ook niet een te lang board. Compactere boards zijn in de lucht veel beter te controleren.

Voor surffoil heb je alleen een geschikt board nodig en een foil. Heb je nog een klein dik board liggen dan kan het interessant zijn deze om te laten bouwen zodat een foil erop kan. 

Wingfoilen

In 2019 kwam de wingfoil op de markt. Het is een combinatie van windsurfen en kitesurfen, maar dan veel eenvoudiger! Je kunt starten met een opblaasbare sup en opblaasbarewing. Wanneer je de basis van het wingsurfen, en dan met name de controle over je wing, door hebt kun je snel het water op.

Wingsurfen is nieuw en de ontwikkelingen rondom materialen gaan hard. Zo kun je wingsurfen op een foilsup, een windsurffoil board maar er zijn nu ook boards speciaal voor het wingsurfen verkrijgbaar. Met harde wind wordt een klein board van rond je eigen lichaamsgewicht ook mogelijk. Hiervoor zullen er in 2020 diverse wingsurf foilboards op de markt komen. Echter om te beginnen met foil wingsurfen / foilwingen is afhankelijk van je gewicht een board van meer dan 100L vaak aan te raden. Wil je met het board ook SUPfoilen dan raden we vaak een board aan van meer dan 120 Liter. Weeg je 80kg dan kun je met een 4m2 wing en een grote foil vanaf zo’n 15 knopen wingsurfen.

Als beginner wil je vaak een grotere foil hebben (met een low aspect ratio). Met deze foils kun je ook op lagere snelheden eenvoudig op de foil omhoog blijven en kun je o.a. goed leren keren. Op zee moet de foil echter ook niet te groot zijn. Iedere foil heeft een minimale en een maximale snelheid. Wanneer je met de deining meegaat, kan het zijn dat de deining sneller gaat dan waar jou foil voor is gemaakt. Je wordt letterlijk uit het water gelanceerd. Als dit een keertje gebeurd is dit geen probleem en je bent weer een mooie ervaring rijker. Gebeurd dit vaker dan weet je dat jouw foil niet matched met de omstandigheden.

Leren wingsurfen? Lees hier een blog van Telstarsurf

 https://www.telstarsurf.nl/surfshop/blog/wingsurfen/

Vergeet niet...Er is genoeg water dus gun elkaar de ruimte. Ben je geïnteresseerd in zo'n nieuwe watersport? Kijk dan of je een paar lessen kunt volgen of een setje kunt huren.

Bron: Telstarsurf, Wave SUP-school Scheveningen en Wingsurfer.nl